„Obciążenie fizyczne pracy – obowiązki pracodawcy. Wydatek energetyczny – metody oceny. Zasady wydawania pracownikom posiłków profilaktycznych i napojów. Zasady wyposażania pracowników w środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze”. Halina Wojciechowska-Piskorska
Aktywność zawodowa wymaga przezwyciężenia wysiłku fizycznego. Jest to możliwe dzięki aktywności i właściwościom układu mięśniowego. Różne rodzaje pracy nakładają na pracowników różne obciążenia fizyczne. Ze względu na mechanizację, automatyzację i robotyzację, aktywność fizyczna pracowników maleje. Intensywność metabolizmu energetycznego w organizmie spada, tj. zmniejsza się koszt energetyczny pracy. Nie oznacza to jednak, że zmniejsza się obciążenie fizyczne pracowników. Aby dokonać oceny ciężkości pracy fizycznej trzeba wziąć pod uwagę:
- Chronometraż aktywności podczas zmiany roboczej.
- Wydatek energetyczny poszczególnych czynności.
- Postawa podczas pracy.
- Zakres ruchów roboczych.
- Stopień zaangażowania grup mięśniowych.
- Siła wymagana do wykonania poszczególnych czynności.
- Stopień ruchu jednostopniowego.
- Rozmiar i metoda transportu i podnoszenia ładunków.
W książce omówiono najważniejsze zagadnienia związane z obciążeniem przy pracy fizycznej: kryteria oceny ciężkości pracy, metody oceny energii wydatkowanej w związku z pracą (wraz z przykładami obliczeń), charakterystykę i ocenę obciążenia związanego z podnoszeniem ciężkich przedmiotów, zasady profilaktycznego żywienia pracowników, wyposażania pracowników w środki ochrony indywidualnej oraz wyposażania pracowników w odzież i obuwie robocze.
Parametry techniczne:
- Symbol: eBHP0015.
- Objętość: 61 str.
- Format: PDF.
- Wydanie: 2012.
- ISBN: 978-83-7804-414-7.
- Wydawnictwo: ODDK Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr.