Książka „HACCP. Arkusze identyfikacji zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych w piekarni”
170,00zł
170,00zł
„HACCP. Arkusze identyfikacji zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych w piekarni” Agnieszka Budzyńska
System HACCP opiera się na siedmiu podstawowych zasadach, z których pierwsza polega na przeprowadzeniu analizy zagrożeń, a druga na identyfikacji krytycznych punktów kontrolnych (CCP).
Dokumentacja umożliwia samodzielne, bez konieczności angażowania konsultanta, rozpoznanie zagrożeń na każdym etapie procesu technologicznego, przeprowadzenie ich analizy, identyfikację źródeł i przyczyn zagrożeń oraz ustalenie środków kontroli, czyli procedur i instrukcji, oraz wyznaczenie punktów kontrolnych i krytycznych punktów kontrolnych w każdej piekarni. Niniejszy materiał stanowi prezentację identyfikacji i analizy zagrożeń na przykładzie trzech produktów: pieczywa pszennego, mieszanego i żytniego. Może być wykorzystany jako wzór do opracowania własnej dokumentacji, bazując na indywidualnych instrukcjach technologicznych (schematach blokowych procesu technologicznego).
Parametry techniczne: